Fotoğraf, video ve ses dosyaları gibi içerikleri cihazınızda depolamanıza izin veren birkaç araç vardır. Bu araçlar depolama birimleri olarak tanımlanır. Bu depolama birimlerinden bazıları taşınabilir ve kullanımı çok uygundur. SD kartlar, taşınabilir depolama cihazlarında merkezi bir rol oynar. SD kart, özellikle cep telefonlarında yaygın olarak kullanılan bir depolama birimidir. Telefon dışı birçok cihazda kullanılan bu SD kart, yüzlerce içeriği saklayabilir. Pek çok çeşidi bulunan bu depolama birimine daha yakından bakalım.
Yaygın olarak bilindiği şekliyle SD kart veya hafıza kartı, Secure Digital Memory Card kelimelerinin kısaltmasından gelir. Güvenli Dijital Hafıza Kartı olarak Türkçe’ye çevrilmiştir. Hafıza kartları ilk olarak 2001 yılında eski standart MultiMediaCard’ın (MMC) yerini alarak ortaya çıktı. Cep telefonları, dijital kameralar, müzik çalarlar, dijital video kameralar gibi çeşitli taşınabilir cihazlar için geliştirilen bu depolama birimi, genellikle cep telefonlarında bulunur. Fotoğraf, video ve müzik gibi görüntü ve ses dosyaları bu kartlara aktarılabilir. SD kartlar, telefonunuzun veya bilgisayarınızın depolama alanını genişletmenin ideal yollarından biridir.
SD kartların kullanımı arttıkça ve daha popüler hale geldikçe, SD kartlar daha yüksek kapasiteleri barındıracak şekilde yükseltildi. Bu nedenle, bugün piyasada birçok farklı türde SD kart bulunmaktadır. Bu türler SD, SDHC, SDXC ve SDUC olarak sınıflandırılır. Küçük boyutlarına rağmen, SD kartların büyük depolama kapasiteleri vardır. Bu nedenle hem üreticiler hem de tüketiciler tarafından benimsenmektedir.
Yukarıda bahsedildiği gibi, SD kartlar yaygınlaştıktan sonra teknolojinin gelişmesiyle birlikte kendilerini güncellemiştir. SD kartın formatı aşağıdaki gibidir.
Genel olarak, SD kartları yüklemek ve kullanmak çok kolaydır. Herhangi bir ek olayla karşılaşmadan cihazınızın SD kart yuvasını bulmanız yeterli. SD kart yuvası olan herhangi bir cihaz bir SD kart kullanabilir. SD kartı yuvaya takın, cihaz gerekli bilgileri otomatik olarak algılar ve şifresini çözer. Hiçbir şey yapmadan cihazınızda bir SD kartı nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır.
Kullanıcıların SD kartlarla ilgili en yaygın şikayeti, hızlı bozulmalarıdır. Ne yazık ki, SD kartlar diğer depolama birimleri kadar uzun süre dayanmayabilir. Ancak, SD kartlar bozulmaya ve hasara eğilimlidir. Genellikle bozuk bir SD kart, SD kart biçimlendirme, SD karta erişilemiyor, SD kart tanınmadı vb. hatalarla karşılaşabilir. SD kart hasarının veya bozulmasının birkaç ana nedeni vardır.
Bu sebeplerden dolayı kart bilgilerinize ulaşamıyoruz. Bazı durumlarda SD karta erişemezseniz, verilerinizi mümkün olan en kısa sürede yedeklemeniz gerekir.
Bir SD kartı biçimlendirmek genellikle tüm verileri siler. Yukarıdaki SD kart bozulması sorunuyla karşılaşırsanız, kartı biçimlendirmek yardımcı olabilir. Genellikle satın aldığınız tüm SD kartlar önceden biçimlendirilmiş olarak gelir ve bunları dosyaları depolamak için kullanmaya başlarsınız. Tüm dosyalar silineceğinden, SD kartı biçimlendirmeden önce SD karttaki verilerin yedeklenmesi önerilir.
Bilgisayar aracılığıyla biçimlendirmek için, SD kartı bir kart okuyucuya ve kart okuyucuyu da bilgisayarınıza takın.
Başka bir yöntem olarak, Disk Yönetimi üzerinden biçimlendirme yapmaktır. SD kartınızı kart okuyucusuna takın ve bilgisayara bağlayın.