Anemi ya da bir başka deyimiyle kansızlık, ülkemizde süt çocuklarında, genç kızlarda ve hamilelerde sıklıkla görülen kana kırmızı rengini veren ve dokulara oksijen taşınmasında görevli hemoglobinin azalması ile ortaya çıkan bir hastalıktır.
Kansızlığın oluşmasının en çok görülen sebebi demir eksikliğidir. Kemik iliği, alyuvarlarda oksijen taşımakla görevli hemoglobini, demir olmadan yapamaz. Bu da beraberinde birçok hastalığa davetiye çıkarır.
Peki kansızlığın yol açtığı hastalıklar nelerdir?
Sebep olunan hastalıklardan bahsetmeden gelin önce demir elementinin vücudumuz için öneminden bahsedelim:
Demir, vücutta oksijen taşıma görevindeki alyuvarların yapımı için gerekli bir maddedir. İnsan vücudunda toplam 4 gr kadar bulunmasına karşın, biyolojik yönden oldukça önemli ve eksikliğinde ciddi sorunlara yol açan bir elementtir.
Yukarıda da bahsettiğim gibi demiri en önemli görevi “hemoglobin” yapımıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ‘ne göre erkekte 13 g/dl, kadında 12 g/dl, 6 yaşa kadarki çocuklarda 11 g/dl, 6 – 15 yaş arasındaki çocuklarda ise 12 g/dl hemoglobin bulunur.
Beslenme yetersizliği ve demir içeriği düşük olan yiyeceklerin fazla tüketilmesi sonucu vücuda demir alımı azaldığından bu durum ortaya çıkmaktadır. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda demir eksikliği kansızlığın başlıca sebebidir.
Özellikle hamilelik ve emzirme döneminde vücudumuz daha çok demire ihtiyaç duyar. Aynı zamanda bu durum bebek için de geçerlidir. Bu dönemlerde demir içeriği yüksek besinler kullanılmalı. (Hem anne – anne adayı hem de bebeğin alacağı ek besinler için geçerlidir.)
Ekonomik ve sosyo – kültürel sebepler veya yanlış diyetler de demir eksikliğine sebep olabilmektedir. Düzenli beslenmek, yanlış diyetlerden uzak durmak gerekmektedir.
Yukarıda da yazıldığı üzere ergenlik döneminde de demir ihtiyacımız artacağı için aynı şekilde gıda alımına dikkat edilmeli.
Güneş ışınlarından uzak, kapalı alanlarda yaşamımızın çoğunu geçirmemiz de yine demir eksikliğine sebep olmaktadır. Mümkün olduğunca vücudunuzun demir ihtiyaçlarını karşılayınız.
Bazı hastalıklardan dolayı demirin bağırsaklarda emilmesi yetersiz olabilmektedir. Eğer Anemi rahatsızlığınız varsa doktorunuza muayene olurken lütfen sorun teşkil eden hastalığınızın kansızlığa etkisini sorunuz ve mutlaka doktor tavsiyesi olursa eğer önlem alınız.
Hayvansal gıdalardan kırmızı sakatat, kırmızı et, tavuk, yumurta, kabuklu deniz mahsulleri ve balık tüketmeye çalışın.
Ispanağın, bilinenin aksine demir içeriği açısından zengin değildir. Çünkü içerdiği bazı maddeler nedeniyle ıspanak, kara lahana gibi birçok sebzenin yapısında bulunan demirin vücuda sanıldığı kadar bir faydası olmamaktadır.
Çok zengin olmamakla birlikte kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, badem, fıstık, ceviz gibi kuru yemişleri tüketebilirsiniz. Bir çorba kaşığı pekmezde yaklaşık 3 mg demir bulunur.
Aşağıdaki problemleri yaşıyorsanız anemi ya da bir başka deyişle vücutta demir eksikliği yaşayabileceğinizden şüphelenebilirsiniz:
– Kansızlık ne kadar sürede geçer ?
Tedavi süresi aldığınız ilaçlar ve besinlerdeki demir değerine bağlı olarak 6 aya kadar olabilir.
– Anemi tedavi edilmezse ne olur?
Kansızlık tedavi edilmezse vücut, “hipoksi” denilen oksijen yetersizliği sorununu yaşar ve dokulara gitmesi gereken oksijen gidemediği için bütün organlar zorlanmaya başlar. Zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir.
– Bebeklerde demir eksikliği uykusuzluk yapar mı ?
Uykusuzluğun başka sebepleri de olabilir. Direk sebebi olmasa da bu ihtimal vardır.
– Demir hapı kullanımında dikkat edilmesi gerekenler
Demir ilacı kontrolsüz bir şekilde alınabilecek ilaçlardan değildir. Vücutta fazla demir olması kemik iliğinde, karaciğerde ve kalpte birikebilir ve hastaya zarar verebilir. Bu yüzden dahiliye doktoru kontrolünde almanız gerekmektedir.
► Sivilce neden çıkar nasıl önlenir
Kansızlığın yol açtığı hastalıklar konusunu sizlerle paylaştım. Sizlere önerim her zaman dengeli beslenmeniz ve doktor tavsiyesi doğrultusunda diyetler uygulamanızdır (Diyet kararı alanlar için).